A legtöbbünk számára nem hangzik ismeretlenül az ételérzékenység, ételallergia, diéták fogalma és témaköre, sőt, nem okoz különösebb meglepetést az sem, ha egy ismerősünk, vagy családtagunk a következő találkozónk előtt bejelenti, hogy ilyen, vagy olyan megfontolásból ő már nem fogyaszt, húst, tejet, tojást, glutént, vagy bármilyen egyéb összetevőt. Ilyenkor természetes, hogy felmerül a kérdés, hogy hol együnk, melyik az az étterem, mely a széles választék mellet, kínál különböző “mentes-diétákhoz” alkalmazkodó fogásokat is.

Sokféle motiváció játszhat közre abban, hogy bizonyos ételeket, vagy ételcsoportokat kiiktatunk az étrendünkből. Van, aki egészségügyi okokból teszi ezt, és vannak olyanok, akik más megfontolásból. Fontos még az első körben leszögezni, hogy azok számára, akik allergia, vagy intolerancia miatt nem fogyasztanak egyes hozzávalókat, érvényes zéró tolerancia elve, vagyis az adott étel még csak nyomokban sem tartalmazhatja a vétkes alapanyagot, hiszen ezáltal ingerli és megterheli a szervezetet, így az adott esetben erősebb immunválaszokkal reagálhat.

Azonban ha valaki bizonyos diétás okokból, vagy más megfontolás miatt nem fogyaszt például tejterméket, ott nem ilyen szigorú a “szabály”, így nyugodtan ehetünk olyan fogásokat is, melyeknél a mentesség nem 100%-ban garantált (“nyomokban tartalmazhat..”).

A tájékozódás legbiztosabb forrása minden esetben a címke, ahol az allergének jelölése nemzetközi szabályozás szerint kiemeléssel történik, megkönnyítve így az információszerzést. Az olyan ételeknél, melyek nem előrecsomagoltak, az étteremben kihelyezett, vagy a weboldalon feltüntetett allergéntáblázatból tudunk tájékozódni.

Nálunk a PADTHAI WOKBARban az alapokat, a feltéteket, a szószokat, az extra feltéteket, a leveseket és a desszerteket is magába foglaló, a leggyakoribb allergéneket (pl. glutén, laktóz, tej, tojás, szója, dió- és mogyorófélék, (valamint az állati eredetű összetevőket, és a hozzáadott kristálycukrot)) felsoroló táblázatban összegezzük az információkat az egyes hozzávalókra vonatkozóan.

Habár érdemes megemlíteni, hogy a mentes-fogások, a “nem-mentes” ételekkel együtt, ugyanazon a konyhán készülnek (így a keresztszennyeződés nem 100%-ban kizárható), többféle opciót is kínálunk az az allergének kiiktatására, valamint vegán vendégeink számára is:

  • Gluténmentes alapként kérhető a rizstészta, az üvegtészta, a fehér és a barna rizs, valamint a zöldségalap is.
  • Feltétként hús helyett van lehetőség tofut, vagy a háromféle gomba (csiperke, shitake, fafül) egyikét kérni, mint fehérjeforrást.
  • A szószok közül a japán teriyaki szószt leszámítva, mindegyik kérhető gluténmentesen (ez esetben jelezni kell, hogy alapszósz nélkül kéred), a Malay coconut curry pedig eleve nem tartalmaz alapszószt, így szintén gluténmentes opció.
  • A desszertek közül a tejérzékenyek által is fogyasztható a vegán málnás kókuszkrém.
  • Italok közül a cukormentes diétát tartók bátran fogyaszthatják a FIT PADTEÁT, illetve hozzáadott cukrot szintén nem (csak természetben előforduló gyümölcscukrot) tartalmazó PADTEA HAPPY-t!

Zárásképpen pedig: Egyáltalán nem kell megijedni, ha újonnan támadt ételérzékenységgel és az ahhoz tartozó diétával kell együtt élned, hiszen szerencsére már számos opció közül lehet válogatni, így nem kell lemondanod sem a finom ízekről, sem pedig a kedvenc fogásaidról! Ugyanakkor érdemes minden esetben tájékozódni akár online, akár a helyszínen a személyzettől, és ajánlást kérni arra vonatkozóan, hogy milyen ételek és alapanyagok illeszhetőek be jól az általad tartott diétába!

ez is érdekelhet