Ahogy egyre jobban megyünk bele az őszbe, nem véletlen, hogy még inkább előtérbe kerül az egészségmegőrzés és az immunerősítés témaköre, hiszen a hidegebb idő beköszöntével szervezetünk sokkal fogékonyabbá válhat a betegségekre és könnyebben elkaphatunk egy megfázást, vagy egy torokgyulladást is, mint bármikor máskor. Ilyenkor hatványozottan fontos, hogy odafigyeljünk a vitaminok megfelelő mennyiségű fogyasztására és a folyamatos pótlására. Mint ahogyan egyébként az év többi szakaszában is érdemes fokozottabban szem előtt tartani az elegendő C- és D-vitamin bevitelt, úgy a szeptembertől áprilisig tartó időszakra ez még inkább érvényes.

 

A C- és D-vitaminok mellett természetesen az összes többi, a szervezet számára fontos ásványi anyag, nyomelem, vitamin és egyéb összetevő folyamatos pótlása is fontos testünk optimális működése érdekében; hiszen minden egyes bevitt alapanyag más-más módon járul hozzá ahhoz, hogy szervezetünk 100%-ot nyújtson nap mint nap: legyen szó az idegrendszer, az emésztőszervek, az érzékszervek, vagy az immunrendszer egészséges működéséről!

Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb vitaminokat, melyekre szüksége lehet a szervezetnek, és azt is, hogy miben találhatóak meg nagyobb mennyiségben. (Egyes vitaminok mások felszívódását segítik elő, ezért ezek szintén nélkülözhetetlenek!)

  • A-vitamin: máj, tengeri hal, tej és tejtermékek, margarin, tojássárgája, saláta, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack
  • B1-vitamin: máj, élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, földimogyoró, sertéshús, hüvelyesek
  • B2-vitamin: tej, máj, tojás, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek
  • B6-vitamin: máj, hús, tejtermékek, korpa, borsó, uborka, kisebb mértékben a tej, a tojás
  • B9-vitamin: leveles zöldségek (pl. paraj), máj
  • B12-vitamin: növények nem tartalmazzák, a szükségletet kizárólag állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni, melyeknek csaknem mindegyikében
  • C-vitamin: csipkebogyó, zöldpaprika, citrom, narancs, alma, káposzta, brokkoli, burgonya
  • D-vitamin: hal, halmájolajok, máj, tojás
  • E-vitamin: növényi olajok, búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények
  • K-vitamin: brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejtermékek, máj

A fenti vitaminok bevitele mellett természetesen más módon is támogathatjuk a szervezetünket a hideg őszi és téli időszakban, például a közvélekedésnek megfelelően immunerősítő csoda-kombinációként híresült el a citrom-gyömbér-méz trió, illetve a különféle fűszerek és fűszernövények (kurkuma, chili, curry, fokhagyma, fahéj, édesgyökér, stb.) által tovább támogathatjuk testünk fizikai egészségét.

Amennyiben úgy érezzük, hogy a zöldségfogyasztás nem nekünk való, akkor sincs probléma, egy forró (krém)leves garantáltan jó választás a hűvösebb napokon, ráadásul ügyesen el tudjuk benne rejteni nemcsak a zöldségek színét-javát, de még át is melegszünk tőle!

Természetesen a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a pihenés, a regenerálódás és a fizikai aktivitás is elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségünket nemcsak rövid, de hosszú távon is meg tudjuk őrizni, és hogy a dolgokat ne bízzuk a véletlenre: öltözzünk az évszaknak megfelelően rétegesen, és a sálat se felejtsük otthon!

ez is érdekelhet