Legújabb blogposztunkban Szántó Nelli, azaz @runelli osztja meg velünk a hőségben bevált futós-tippjeit!

A nyári meleg nem a legideálisabb körülmény a futók számára, viszont a szervezet sokkal ellenállóbb lesz a szélsőséges időjárási viszontagságokkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy nem választhatjuk meg, hogy a versenyen milyen időjárási körülmények fognak uralkodni, így kevésbé érhet meglepetés, ha hozzászoktattuk a testünket. A tavaszi megújulási lelkesedést ugyan sokszor megtöri a hirtelen megérkező nyári hőség, futni azonban ilyenkor is lehet, néhány fontos szabály és javaslat betartásával.

Íme tehát a legfontosabb szabályok, amiket nyári edzésekkor be kell tartanunk:

  1. A meleg miatt megemelkedhet a pulzusod, ezért fokozottan figyelj rá! Inkább érzésre, mint időre fuss ilyenkor. Ne foglalkozz se a tempóval, se a megtett távval, csak élvezd a napsütést.
  2. Rendszeres sportolás mellett mindig fontos a megfelelő hidratáltság, de hőségben fokozottabban ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre és a fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt. Nekem az egyik kedvenc választásom a Padthai, mert a főtt ételek is rengeteg friss, roppanós zöldséget tartalmaznak és nem terheli meg a gyomromat, ugyanakkor megfelelő energiát biztosít a sportoláshoz.
  3. Kerüld a déli meleget, mert sokkal könnyebben dehidratálódhatsz, illetve kaphatsz hőgutát vagy napszúrást. Érdemes a hajnali órákban vagy sötétedés után futni, amikor már nincs olyan nagy hőség.
  4. A beton helyett válaszd az erdőt, ahol a fák lombkoronái felfogják a nap sugarait és csökkentik a hőérzetet.
  5. Lehetőség szerint olyan útvonalon fuss, ahol van lehetőséged a gyakori frissítésre. (pl. Margitsziget) A futás előtti és utáni napon is figyelj oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.
  6. Viselj világos színű, szellős és minél könnyebb futóruházatot, napszemüveget és sildes sapkát.
  7. Legyen nálad izotóniás ital vagy sótabletta, mert az izzadással rengeteg sót és ásványi anyagot veszít el a szervezet, amit pótolni kell.

Hol érdemes futni?

Összegyűjtöttem nektek a kedvenc útvonalaimat, ahova érdemes futóként ellátogatni:

  1. Margitsziget: A budapestiek egyik legkedveltebb futóútvonala az 5320m hosszú, rekortánnal borított pálya. Kezdők számára is kitűnő választás, mert teljesen sík. Sokan ennek a körnek a teljesítését tűzik ki elsődleges célként. Előnye, hogy ivókutakkal van felszerelve, így a frissítés is könnyedén megoldható. Hátránya, hogy főleg ebben az időszakban zsúfolt tud lenni, bár a futótársak nagyon motiválólag tudnak hatni.
  2. Normafa: A Normafáról János-hegyre vezető ösvény kitűnő választás mindazok számára, akik szeretik a kissé szintes terepet, emelett szeretnek gyönyörködni a kilátásban. Nemrég nagyon szépen felújították az Erzsébet kilátóhoz vezető útvonalat, így a futóknak lehetőségük van rekortán és aszfalt úton is megközelíteni a panorámát. A gumiborítású futóút teljes hossza 2040m, melynek teljes hosszán mozgásérzékelős világítás garantálja a biztonságot.
  3. Római part: Az Északi összekötő vasúti híd és a Megyeri híd között oda-vissza mintegy 10 km-es szakaszt teljesíthetünk, de a vállalkozó kedvűek számára ez akár Szentendréig is kibővíthető. Az útvonal végig a Duna mellett fás környezetben halad, így a látvány itt is kárpótol minket minden elvesztett izzadtságcseppért. Egyetlen hátránya, hogy az első kilométereken nagy tömeget vonzanak a vendéglátóipari egységek, amivel a hétvégéken, szép napos időben számolnunk kell.
  4. Gellért-hegy: Emelkedői és meredek lépcsői miatt inkább gyakorlottabb futók közkedvelt terepe. Több útvonalon is megközelíthető a panoráma, ahonnan szinte egész Budapest belátható. Aki ezt a hegyet választja az edzései színhelyéül egészen biztosan rendkívüli állóképességre tesz szert.
  5. Panoráma kör: Kétségkívül ez a kedvenc futóútvonalam, bár inkább haladóknak javasolnám, akik kipróbálnák magukat terepen és akiknek már nem okoz gondot a 10 km-es táv megtétele. Az út Fenyőgyöngyétől indul, de ezen kívül számtalan erdei ösvény szebbnél szebb kilátópontokkal várja a futás szerelmeseit. Ha kezdő futó vagy, akkor is látogass el ide túrázni. Ideális kikapcsolódás, ráadásul a szabadban töltött idő többszörösen megtérül. Pozitív hatással van a testünkre és a lelkünkre egyaránt. A növények, a csend, a madarak csicsergése megnyugtatnak, a szép környezet lelki békét teremt és a tüdőnkbe áramló friss levegő sokkal jobban felpezsdíti a vérünket, mint az edzőteremben áradó tesztoszteronszag.

ez is érdekelhet