Sokan vagyunk sokfélék, így vannak akik az aktív pihenés, a kirándulás, a kalandok, a sportos vakáció pártján állnak, és olyanok is, akik szemrebbenés nélkül el tudnak tölteni 10 napot valamelyik tenger partján heverészve és napozva, anélkül, hogy elunnák magukat!

Hasonló a helyzet a táplálkozás terén is, hiszen míg egyesek boldogan elvannak néhány könnyebb fogással a vakációzás alatt is, és nem érzik úgy, hogy bármiről is le kellene mondaniuk, mások viszont már csak a nyaralás kedvéért is a 7. lángosra még ráküldenek egy fagyit és 2 korsó sört, “Hiszen nyaralunk, nem?!”

Az utóbbi megoldás, azonban rövid úton lelkiismeret-furdaláshoz, vagy negatív érzésekhez vezethet, így árnyékolva be a régóta várt szabadságot. Az imént említett problémák elkerülése végett, hoztunk nektek pár tippet, amivel akár a vakáció alatt is formában maradhattok!

Az első és legfontosabb talán, hogy a tikkasztó nyári melegben a szervezetnek még inkább szüksége van a folyadékpótlásra, ugyanakkor ne felejtsük, hogy bizonyos italok, a kávé, a teák egy része, és az alkohol vizet vonnak el, így ezek fogyasztása esetén a hidratálás fontossága még inkább hatványozott.

Habár a nagy hőségben úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk éhesek, ne feledjük, hogy szervezetünknek továbbra is szüksége van a tápanyagok pótlására, hiszen ebből nyeri az energiáját! Igyekezzünk betartani a rendszeres étkezést, és ne feledkezzünk meg a reggeliről sem!

A rendszeres étkezés betartása mellett természetesen az sem mindegy, hogy mit eszünk! Jól lehet, hogy ilyenkor kevésbé kívánjuk a “nehéz” ételeket, és inkább a friss zöldségek, gyümölcsök irányába húz a szívünk és a hasunk! A jó hír, hogy a zöldségek (például uborka, zeller, vagy répaszeletek) kiválóan szállíthatók akár egy tikkasztóbb városnézős napon is, és egészséges snack-ként szolgálnak bármikor! Hasonlóan jó választás még a diákcsemege, vagy egyéb olajos magvak erre a célra, a gyümölcsöket viszont (tekintettel arra, hogy általában nehezebben bírják a meleget és a szállítást) azt javasoljuk, hogy egy helyi piacon, vagy boltban, frissen szerezzétek inkább be!

Természetesen nem probléma, ha valaki pihenős nyaralások híve, hiszen mindenki más módját választja a kikapcsolódásnak, viszont érdemes megpróbálni egy-egy kisebb kirándulást, biciklizést, reggeli jógát, vagy akár vízi sportokat beépíteni a programba! Egy könnyű átmozgatás után még édesebb a pihenés!

Végül de nem utolsó sorban: a hidratálás, a helyes táplálkozás és a testmozgás mellett nagyon fontos a külső védelem is! Ne felejtsetek el a bőrtípusotoknak megfelelő fényvédő krémet, napszemüveget, és az erős napon kalapot, sapkát, vagy kendőt hordani annak érdekében, hogy kiszűrjétek a káros UV sugarakat; emellett tartózkodjatok a közvetlen napfénytől a déli órákban!

A fenti pontok figyelembevételével nemcsak kipihenten, de valóban felfrissülten térhettek vissza a nyaralásból, és újult erővel, élményekkel gazdagon vághattok bele a mindennapokba! Természetesen egy szuper vakációhoz hozzátartoznak a gasztronómiai örömök is, így nem kell ezekről sem lemondani, egy-egy fagyi, lángos, vagy sör bőven belefér!

Éppen ez a lényege a 80-20-as életmódnak is: mely az étkezések 80%-ban ugyan megköveteli az odafigyelést, a tudatos táplálkozást, ugyanakkor 20%-ban lehetővé teszi a szabad választást, és azt, hogy egy kicsit elengedjük magunkat. Ezt a módszert már haladó életmódváltóknak javasoljuk, hiszen kezdőként még könnyen eltolódnak az arányok, így a 80-20-ból rövid úton lesz 60-40, vagy 50-50 is akár!

Jó nyaralást kívánunk!

ez is érdekelhet