Összeszedtünk néhány szempontot, melyek mentén haladva segítséget kaptok ahhoz, hogy hogyan érdemes nekiállni a felkészülésnek a nyári bikini-bodyra!

Az első és legfontosabb, hogy reális célt tűzzünk ki magunk elé. Ez a cél az esetek túlnyomó többségében a fogyás, de nem mindegy, milyen áron! Figyeljünk rá, hogy ne legyen drasztikus a kalóriadeficit, mert szervezetünk – főleg egy női szervezet – ezt nagyon megsínyli hosszútávon. Ezért is érdemes időben elkezdeni a felkészülést, mert így megcélozható egy lassú, de annál biztonságosabb formálódás.

Ne feledjük, hogy ahányféle ember, annyiféle forma és méret, és annál esztétikusabb látványt úgy sem tudunk elérni, mint mikor magabiztos kisugárzással, alkati sajátosságainkat elfogadva nyújtjuk a valódi énünket.

Mint azt már több ízben is hangsúlyoztuk, érdemes az időszakos megoldások helyett egy tartós, egészséges szokásokkal teli életvitelt kialakítani és tudatosan odafigyelni mind az étkezésre, mind pedig a rendszeres testedzésre.

Az edzés során helyezzünk hangsúlyt az izomépítő gyakorlatokra. Nem kell attól félni, hogy rövid idő alatt hatalmas izmokra teszünk szert, azt viszont tudni érdemes, hogy az izmosabb test rendkívül hatékonyan égeti a kalóriákat, arról nem is beszélve, hogy egy feszes, tónusos testkép kialakítása szempontjából elengedhetetlen. Az izomépítő gyakorlatok mellé beiktathatunk közepes intenzitású kardióedzéseket is, mint például a bringázás, a kocogás, vagy a tempós sétálás, akár emelkedőre felfelé is, ha egészségi állapotunk engedi és bírjuk, így ugyanis két legyet üthetünk egy csapásra: ötvözhetjük a magasabb pulzusszámú edzést az izmosodással.

Az étkezéssel kapcsolatban ügyeljünk a makrotápanyagok helyes arányára, hiszen testünknek szüksége van mind a szénhidrátokra, mind a fehérjékre, mind pedig a zsírokra. Részesítsük előnyben az összetett szénhidrátokat és rostokat, azaz a főtt gabonaféléket és a zöldségeket, keressük a teljesértékű fehérjéket, és a jó zsírokat. Ha mégis azt érezzük, hogy egy-egy étkezésünknél lecserélnénk a szénhidrátot valami könnyedebbre, akkor jó ötlet zöldség alappal kérni kedvenc ételeinket, vagy otthoni étkezés esetén például cukkini spagettire cserélni a lisztből készült társát.

Szerencsére éttermeink kínálatában van lehetőség mind a zöldség alapra, mind pedig arra, hogy kedved szerint válogasd össze a menüdet a felsorolt alapanyagokból. Ez azt is jelenti, hogy ha sikerült okosan sakkoznod az összetevőkkel, az étkezésed végén még a kedvenc desszertedről sem kell lemondanod!

Összegzésként tehát, érdemes becsempészni egy kis tudatosságot a mindennapjainkba a testmozgás és az étkezés terén is, hiszen a kapkodásmentes nyári csúcsformába kerülés alapkövei a folyamatosság és a fokozatosság. Igyekezzünk megbarátkozni ugyanakkor önmagunkkal és elfogadni, hogy nem mindenkinek ugyanaz a legjobb formája, és a legtöbb, amit magunkért tehetünk az az, ha alkati sajátosságainkat elfogadva magabiztos kisugárzással nyújtjuk a valódi énünket.

ez is érdekelhet