A különböző növényi alapú étrendek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nemcsak az egészségre, de a környezetre gyakorolt jótékony hatásuk miatt is. Életmódot váltani szerencsére kis lépésekben is lehet, kezdésnek pedig tökéletes lehet az úgynevezett flexitariánus diéta, vagy ahogy becézik: az „alkalmi vegánság”.

Hogy ez mit is jelent? Egyszerűen a növényi alapú étkezések számának növelését, a húsételek teljes elhagyása nélkül – vagyis egy kényelmes módot arra, ha egészségesebb és egyben környezetkímélőbb módon étkeznénk, de nehezünkre esne teljese lemondani a húsról! Ezzel gyakorlatilag úgy iktathatunk be új alapanyagokat és ételeket a mindennapjainkba, hogy közben nem válunk meg semmitől – a paletta szélesítése pedig kifejezetten előnyös az egészségünk szempontjából! Például a különböző magvak és hüvelyesek, mint a bab vagy a lencse kiváló proteinforrások a húsmentes napokra!

Szintén fontos, hogy a megfelelő zöldségalapú fehérjék mellett milyen állati eredetű fehérjéket fogyasztunk. A legjobb opció általában az olyan sovány, fehér húsok előtérbe helyezése, mint a csirke vagy a pulyka, de vigyázni kell az előre feldolgozott húsfélékkel: a sonkák vagy szalámik sok telített zsírt és sót tartalmaznak, kevés vitamin és ásványi anyag mellett.

Néhány egyszerű szabályt betartva tehát sokat tehetünk nemcsak a magunk, de a környezetünk egészségéért is! Büszkék vagyunk rá, hogy ételeink bármilyen igényhez könnyen igazíthatók, így nem okoz majd nehézséget, ha belevágnátok egy új kalandba! Nemcsak számtalan friss zöldséggel pakolhatjátok meg padthai-otokat, de a húsos feltéteket könnyedén helyettesíthetitek akár tofuval is! És ha még a szénhidrátból is visszavennétek, a barna rizs vagy a teljeskiőrlésű tészta mellett akár zöldségalappal is kérhetitek kedvenceteket!

ez is érdekelhet