Minden évben újabb és újabb népszerű, többé vagy kevésbé hatékony diéták bukkannak fel. Szénhidrátok, zsírok, proteinek, zöldségek, húsok, tejtermékek, sokszor keveset, koplalás, léböjt – egyetértés nincs, és nem is kell, ugyanis mindenkinek másra van szüksége. Nincs univerzális diéta. Az utóbbi 1-2 évben azonban egyre több pozitív tapasztalat árasztotta el az internetet a KETO életmóddal kapcsolatban, így mi is utánanéztünk, hogy mit is jelent ez pontosan, illetve hogyan tudjátok a padthai wokbarnál is betartani az előírásait!

A KETO diéta lényege, hogy a testet a ketózis állapotában tartsa, azaz az étkezési mód által elérni azt, hogy szénhidrát helyett a zsír váljon a testünk fő energiaforrásává. Ehhez pedig az a legegyszerűbb út, ha a szénhidrátbevitelt minimalizáljuk, helyette pedig napi fogyasztásunk 70 százalékát különféle zsírokkal helyettesítjük. A maradék 30% az alábbiak szerint kell megoszoljon: 25% protein, 5% szénhidrát – utóbbit zöldségekből és néhány fajta, alacsony cukortartalmú gyümölcsből javasolt bevinni.

Amennyiben a bevitelünk nagy többsége zsír alapú lesz, a szervezetünk néhány nap alatt képes átállni arra, hogy az energiafogyasztásunk ebből fedezze, és egy idő után nemcsak a bevitt zsírokat bontja, hanem a saját testzsírunkra is átáll, gyors és fenntartható súlycsökkenést eredményezve.

A vízvisszatartás, a puffadás, tehát a finomított szénhidrátok és cukrok által okozott gyulladásos állapot néhány napon belül elmúlik, ami ezért kezdetben látványos fogyást, méretcsökkenést eredményezhet. Ez a folyamat később kicsit belassul, de stabil és folyamatos marad, ha komolyan betartjuk az előírásokat.

A KETO diétát sokan félreértik, és – bár a tapasztalt súlycsökkenés miatt legitimizálva érzik a döntésüket – nem a megfelelő zsírokkal töltik ki a napi étrendjük. Nagyon fontos, hogy mértéktelen mennyiségű szalonna és sajt helyett ezt a 70 százalékot inkább zöldségekből (például avokádóból), magvakból (például kesudióból vagy a “szuperzsír” chiamagból), illetve tojásból vigyük be, amelyek zsírtartalmuk mellett nagyon sok vitaminnal és ásványi anyaggal is feltöltenek.

Emellett nagyon fontos a megnövelt vízbevitel és az ételek megfelelő sózása, az extra magnézium bevitele, ugyanis ezeket mind pótolnunk kell a testünkben egy ilyen diéta alatt. A KETO viszont az egyik legélvezetesebbnek nevezett életmód, ugyanis nem kell koplalnunk, sem ízetlen, párolt zöldségen és natúr csirkén élnünk. Most pedig bemutatunk egy tökéletes KETO ételt, amit a padthaiban választhatsz, és igazi kényeztetés lesz!

Alapnak válassz tojásos zöldségalapot, ugyanis a többi alapunk mind tartalmaz szénhidrátot, és ez alatt a diéta alatt sem a tészta, sem a rizs nem fér bele az étrendbe. Ha egy kicsit más arányokkal diétáznál és az egészséges szénhidrátokról nem mondanál le, akkor barnarizst válassz. Ettől függetlenül ne aggódj: nagyon finom és tartalmas lesz az ételed! Kérj hozzá rákot és marhát, vagy kacsát, amikben nagyon fontos zsírok és a protein is megtalálható.

Kérj sok extra zöldséget, kaliforniai paprikát és gombát, kínai kelt (ha nincs velük szemben ételérzékenységed), és kesudiót a zsírok miatt. Szósznak válassz teriyakit, ami gluténmentes és hozzáadott cukrot sem tartalmaz – a leginkább diétabarát szószunk, de természetesen egy Burma zöld curry-t is választhatsz, ha a pikánsabb ízeket szereted! A tetejére kérj koriandert és szezámmagot vagy pörkölt mogyorót, így minden területet lefedsz: meglesznek a zsírok, a protein és a szénhidrátot is bevitted. Reggelire válassz sajtos rántottát avokádóval, este pedig egy tonhalas salátát, vagy – ha ismét főtt ételre vágynál – zsíros tejszínnel és sajtokkal rakott brokkolit és karfiolt!

ez is érdekelhet