Az utóbbi években rengeteg kutatás foglalkozott a bor jótékony hatásaival, és mára bizonyított, hogy mértékkel fogyasztva valóban hozzájárul az egészségünkhöz.

Most, hogy a Kristinus borászatnak hála az egészséges thai ételek mellé már minőségi borokat is kínálhatunk, utánajártunk azoknak az élettani hatásoknak, amikben a mérsékelt borfogyasztás szerepet játszhat.

Lássuk tehát, mik a bor jótékony hatásai:

1. Hosszabb élet!

A szőlőhéjban és a szőlőlében rengeteg antioxidáns található, amelyek segítenek megkötni a szabadgyököket, így harcolva a sejtek és a szervek leépülése ellen. A rezveratrol – ami főleg a vörös szőlőben található – aktivizálja a stiruin nevű proteint, aminek immunerősítő és öregedésgátló feladata van.

A szőlőhéjban található antioxidánsok emellett megakadályozzák azon proteinek kialakulását a szervezetben, amelyek a rákos sejtek képződését segítik és gátolják a koleszterin lerakódását az érfalakra, az erek beszűkülésének megelőzésével pedig jelentősen csökkentik a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

2. Szuper memória!

A már említett rezveratrol részt vesz a véredények nyitvatartásában is, így támogatva az oxigén és glükóz (a szőlőben is található cukrok) szabad mozgását az agy felé, ezáltal az agy működésére is frissítő hatással van – ha mértékkel fogyasztjuk! 🙂 Az agyi funkciók működésének segítése mellett már tanulmányok által bizonyítottan hatással van az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésére is.

3. szebb bőr!

Az antioxidánsok és a véráramlás serkentése megfiatalítják a bőrt, rugalmassá teszik, megelőzik a ráncosodást, azonban ebben a tekintetben a valódi hidratálás is fontos szerepet kap! Az alkohol ugyanis komoly dehidratáló tulajdonsággal bír, így a pohár borunk mellé mindig igyunk jelentős mennyiségű vizet is!

4. Karbantartott test

A fehérborok savtartalma általában magasabb, ez pedig serkenti a gyomorsav elválasztást, jó hatással van az emésztésre, és felgyorsítja az anyagcserét, ami szintén fontos azért, hogy ne alakuljon ki túlsúlyunk, és aminek távoznia kell, az minél hamarabb távozni tudjon a testünkből.

5. Erős immunrendszer és csontok!

A már említett flavonoid antioxidánsok hatékonyak a vírusokkal szemben, a szőlőből készült borban pedig rengeteg ásványi anyag (cink, magnézium, kálcium és kálium, vas, és vitaminok) mind segítenek a külső hatások elleni védekezésben és a szervezet erejének fenntartásában. A kálcium csökkentheti a csontritkulás kockázatát is. A betegségnek jobban kitett nőknél napi egy pohár bor védelmet a nőket a csontok elvékonyodásával szemben.

+1 jobb kedv!

Nem viccelünk, ugyanis napi 1 pohár bor elfogyasztása antidepresszáns hatású, de az is tény, hogy a legjobb gyógymód mindenre az, ha a barátainkkal egy finom vacsora és egy pohár bor mellett vidám és minőségi időt töltünk el! És hogy mit együnk?

Egy tökéletes párosítás

A Kristinus vegán borát is elsőként a padthai wokbarnál kóstolhattátok meg – ha még nem tettétek, mindenképp pótoljátok, ugyanis a teljesen növényi alapanyagokkal készített Muscat Lunel sárgamuskotály tökéletesen megy például egy vegán összeállításhoz: alapszósz nélküli rizstészta, füstölt tofu, fafülgomba, zöldségmix, indonéz Satay-szósz, koriander!

Forrás: WineTourismPortugal

ez is érdekelhet