Január – A nagy januári életmódváltás

Először is: tegye fel a kezét, aki idén (vagy már sokadjára) megfogadta, hogy márpedig január 1-jétől igenis odafigyel arra, hogy mit eszik, mit iszik, és mennyit sportol, mert nyárra csúcsformába akar lendülni, majd miután az első pár nap lelkesedése alábbhagy, csalódottan, ám beletörődve summázza: majd jövőre…

Szeretnénk, ha idén nem ez történne, ezért hoztunk pár tippet, melyeket könnyedén beilleszhetsz a mindennapjaidba, erőlködés nélkül; de kezdjük az elején!


Ahhoz, hogy sikeres életmódváltást érjünk el, fontos tudnunk az alapokat, megértenünk, hogy miért kell bizonyos ételeket elkerülnünk, másokat pedig gyakrabban beiktatnunk étrendünkbe.

Elég, ha a vércukorszintre gondolunk: a hozzáadott cukrokat és finomított szénhidrátokat tartalmazó ételek lebontása a szervezet számára sokkal rövidebb időbe telik, így ezek a tápanyagok hirtelen, nagy mennyiségben kerülnek be a véráramba, megnövelve ezzel a vércukorszintet. Ezzel szemben a magas rosttartalmú zöldségek lebontási és felszívódási ideje jóval lassabb, így ez a vércukorszint fokozatos, kiegyenlített növekedését eredményezi.

Az alapok ismerete nemcsak a kezdetek kezdetén, de később is segítséget nyújt, hiszen ez a tudás/tudatosság lehet az, ami átlendít az első nehezebb időszakokon, hogy a végén eljuthassunk oda, hogy már április, augusztus, november van, és még mindig remekül érezzük magunkat az új étrendünkkel és életmódunkkal, nem pedig a diéta, “kúra” végét várjuk! A kulcsszó tehát a folytonosság, szélsőségektől mentesen!

Az életmódváltás természetesen nem jelent egyhangú táplálkozást, vagy az ízek, elhagyását! Bátran lehet kísérletezni különféle fűszerekkel, alapanyagokkal és ízkombinációkkal!

Összegzésképp tehát: érdemes egy egészséges napi rutint kialakítani a táplálkozás terén; kezdjük a legegyszerűbbekkel: kerüljük a hozzáadott cukrokat tartalmazó italokat és ételeket; fogyasszunk több zöldséget és címkézetlen, feldolgozatlan élelmiszert próbáljuk meg az üdítőket vízzel helyettesíteni!

ez is érdekelhet