Az egészséges életmód témakörében a helyes táplálkozás mellett előbb vagy utóbb felmerül a sport kérdése is. Habár a testmozgás meghatározó a jó közérzet és az aktív életmód elérésében, az alapot mégis a táplálkozás milyensége adja! A sportolás, a sport utáni regeneráció, illetve az edzés eredményeként felépülő izmok mind-mind energiát igényelnek a szervezetünktől, így a feladat az, hogy bevigyük a szükséges tápanyagokat és pótoljuk a felhasznált energiáinkat legyen szó pihenésről, vagy étkezésről.

A sportolás testi, lelki, és szellemi egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai mindenkinek ösztönzőek lehetnek akár már régóta életük szerves része az edzés, akár még csak most fontolgatják, hogy beépítik a napi rutinba.

Az imént említett pozitív hatásokból hoztunk el párat, ha még nem jött meg a kedved, ezek biztosan meghozzák:

  1. A rendszeres mozgás hozzájárul az izomzat épüléséhez, a keringés szabályos működéséhez, és az anyagcsere, az emésztés felgyorsulásához.
  2. Az edzés segíti az immunrendszer megerősödését, az állóképesség növelését, ezáltal a fizikai test jólétét!
  3. A sportolás boldogságérzetet vált ki a mozgás közben keletkező endorfinoknak és dopaminnak köszönhetően, így akár egy stresszes nap után is
  4. garantáltan felvidít, oldja a szorongást!
  5. Az apró kitűzött célok elérése önbizalom-növelő hatású, csakúgy, mint az edzés során szerzett újabb és újabb legjobb formánk megszerzése és megtartása.
  6. Sportolás után jobban forognak az agykerekek, mely a megnövekedett oxigénszintnek köszönhető, így nem véletlen, ha ilyenkor jutnak eszedbe a legjobb gondolatok, vagy a megoldás egy régóta halogatott problémára!

A lényeg a rendszerességben (és mint oly sok más esetben is) a mértékletességben, fokozatosságban rejlik. A kis lépések és célok kitűzése által képesek leszünk fenntartani a motivációinkat, és elérni a kívánt eredményt!

A kitűzött céljaink elérésének jó alapja a sport terén a tudatos táplálkozás, hiszen a legszuperebb feladatsorral, vagy jól felépített edzéstervvel sem fogunk látványos eredményeket elérni, ha nem megfelelően töltjük fel tápanyagokkal a szervezetünket!

Habár a saláták és zöld levelek nagyon egészségesek, azonban az edzős napokon érdemes az összetett szénhidrátokban és fehérjékben bővelkedő fogásokat választanunk, hiszen ezek kellő energiával látják el testünket, az edzés végéig, és nem kell már az első 20 perc után szédülés, fáradtság, vagy erőtlenség miatt félbeszakítanunk az aznapra kitűzött sportolást.

Magas összetett szénhidráttartalmú fogások közé tartozik például a rizs, vagy a rizstészta, ami mellé fehérjeként remekül párosítható csirke, kacsa, rák, tofu, vagy esetleg gomba is, illetve ne feledkezzünk meg továbbra sem a rostfogyasztásról, és a zöldségekről, azonban eseket érdemes inkább a sportolás utánra időzíteni.

Az edzés és táplálkozás kapcsán (habár magától értetődőnek tűnhet) mégis érdemes kiemelni, hogy a folyamatos sport, folyamatos tápanyag utánpótlást is igényel, így ne sajnáljuk szervezetünktől az újra-energizáláshoz szükséges forrásokat.

ez is érdekelhet