A szeptember sokunk számára jelent új kezdetet: nemcsak az ősz első hónapja, de a nyári élmények után visszatérés a megszokott kerékvágásba: elindul a karácsony előtti hajrá a munkahelyeken, megkezdődik a suli és mindenki lassan, de biztosan belenyugszik, hogy ideje visszaszokni a régi rutinba. A kérdés azonban az, hogy valóban a régi szokásainkat akarjuk-e folytatni, vagy az újév, új lehetőségek szlogen alapján a szeptembert is afféle mérföldkőnek tekintjük, amikor érdemes belevágni valami újba!


Amennyiben a válasz nem, mert elégedettek vagyunk az eddigi életformánkkal, vagy esetleg az év elejétől fogva olyan szuperül sikerült beépítenünk az evés és a sport kombinációját a mindennapi életünkbe, hogy az azóta életmóddá vált, akkor nincs is tennivalónk.

Azonban amennyiben a válasz igen, mert elhatároztuk, hogy szeptemberben márpedig változtatunk, akkor érdemes tudatosan felkészülni és megtervezni a lépéseket.

Az, hogy ki meddig megy el, és melyek azok az elemek, amelyeket még jó szívvel be tudunk, és be szeretnénk építeni az életünkbe (értem ez alatt a rendszeres sportot, a tudatos táplálkozást, a dobozolást, a kalóriaszámlálgatást és társait) az már egyénfüggő, annyi biztos, hogy a tartós siker akkor érhető el, ha pár alapvető lépést már az elejétől előtérbe helyezünk.

 

A táplálkozás, a dobozolás, és az étrendtervezés során gyakran és több szempontból is felmerül a tápértékek és a kalóriaszámolás kérdésköre. Ez mindenkinek a saját egyéni céljaitól függ, hogy mennyire szeretne mélyre ásni az adott témában és odafigyelni a grammozgatásra, azonban jó tanács, amire akár kezdő életmódváltóként is érdemes odafigyelni, hogy a saját dolgunkat könnyítjük meg, ha rászánunk egy estét, és leülünk megtervezni a következő hét vagy akár kéthét menüjeit (a reggelit, az ebédet, és a vacsorát). A vázolt terv ráadásul nemcsak a főzés és a dobozolás során segíti majd meg a munkát, de a bevásárlást is tudatosabbá és átgondoltabbá teszi, hiszen bevásárlólistaként arra ösztökél, hogy a szükséges alapanyagokat vegyük meg, így adott esetben nemcsak a pazarlás lesz kevesebb, de talán a “csak a szemem kívánta” impulzus vásárlásokat is segít visszafogni.

A beszerzett alapanyagokból elkészíthetjük a dobozoláshoz szükséges fogásokat, és ha már úgyis nekiláttunk a konyhai teendőknek, érdemes egyszerre többféle és több adag ételt előkészíteni, így a változatosságról a továbbiakban sem kell lemondanunk, mi több, a fogásokat lefagyaszthatjuk akár adagonként, így a hét folyamán könnyebb lesz kiválasztani, hogy mihez nyúljunk és nem kell minden egyes napunkat a konyhában tölteni.

Végezetül pedig fontos, hogy legyenek céljaink, ugyanakkor figyeljünk oda, hogy se a sport, se tudatos táplálkozás ne váljon egy görcsös megfelelési kényszerré, hiszen az egészségtudatosság lényege éppen abban rejlik, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, nem pedig az elérhetetlen célok által generált frusztrációinkat igyekezzünk csillapítani a saját magunk által létrehozott ördögi körben!

Összegzésképpen tehát az őszi újrakezdéshez íme pár jó tanács:

  • Várjuk meg, amíg a nyaralásból visszatérve beáll a rutinunk és látjuk, hogy mikor jut idő sportolni, bevásárolni, főzni, dobozolni!
  • Ha megvannak az időpontok, fixáljuk őket, és eköré szervezzük egyéb teednőinket!
  • Tervezzük meg a heti, vagy kétheti menüt előre, ez megkönnyíti a bevásárlást!
  • Készítsünk el egyszerre többféle és több adag fogást, így nemcsak időt spórolunk azáltal, hogy nem kell minden egyes nap a konyhában főzőcskéznünk, de a változatosságot is fenn tudjuk tartani!
  • Az elkészített és bedobozolt ételeket tároljuk a hűtőben vagy a fagyasztóban!
  • A célok fontosak, de ne alakuljon át az újonnan bevezetett szokásod egy görcsös megfelelési kényszerré, hagyj magadnak időt, hogy fejlődj a saját tempód szerint!

ez is érdekelhet