Szögezzük le, hogy szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek, hiszen alapvetően ezek a testünk energiaellátásának a fő forrásai.

Rengetegen félnek a szénhidrátoktól a diétájuk alatt, és azt hiszik meg kell vonniuk a szervezetüktől. Tudnunk kell azonban, hogy nagyon fontos részei a táplálkozásunknak és elengedhetetlenek az agy és az izomzat működéséhez. A titok abban rejlik, hogy minőségi szénhidrátokat fogyasszunk, illetve hogy a megfelelő időben tegyük azt.

Csoportosíthatjuk akár „jó” és „rossz” szénhidrátokként is. Lássuk tehát mitől jó vagy éppen hanyagolható egy szénhidrát.

Az összetett, tehát a „jó” szénhidrátok rengeteg elengedhetetlen tápanyagot, vitamint, rostot tartalmaznak, amire szüksége van a szervezetünknek.

A nevükből is adódóan több szénhidrátegységből állnak, ezáltal lassabb a felszívódásuk, tehát később fogunk újra megéhezni is. Ami azért nem egy hátrány, nem igaz? 😉

Összetett szénhidrátok közé sorolhatjuk pl. a teljes kiőrlésű kenyeret, az édesburgonyát, a barna rizst, a lencsét, a csicseriborsót, a zabpelyhet… Ezek a szénhidrátok hosszabb ideig, folyamatosan adnak energiát a szervezetünk számára, tehát nagyban segítik a diétánk sikerességét.

Az egyszerű, tehát a „rossz” szénhidrátok azok, amiket érdemes kerülnünk a diétánk során. Ide tartoznak a cukrok, péksütemények, cukros üdítők, fehér lisztes készítmények… Gyors a felszívódásuk, ezáltal gyorsan megemelik a vércukorszintet, tehát könnyebben jutunk energiához, ugyanakkor a fel nem használt energia könnyebben raktározódik zsír formájában. Az egyszerű szénhidrátokat maximum edzés előtt érdemes fogyasztani, ha úgy érzed, hogy nincs elegendő energiád. Ilyenkor sem jó azonban egészségtelen péksüteményekhez fordulni: az edzéshez nyugodtan válasszunk inkább egy banánt! Friss gyümölcsöket természetesen nem csak sportolás előtt ehetsz!

A szervezetednek szüksége van a bennük lévő vitaminokra, rostokra, ásványi anyagokra, de érdemes húzni egy mennyiséghatárt, és a reggeli időszakra korlátozni a gyümölcsbevitelt.

A fentiekből tehát látszik, hogy a fogyni vágyóknak is szükségük van szénhidrátokra: persze csak a jó fajtákra, és főként a délelőtt folyamán fogyasztva. Vacsorára inkább zöldségeket ajánlok, ha szénhidrátról van szó. Hidd el, ha drasztikusan megvonod ezeket magadtól, annak súlyos következményei lehetnek (szöveti fehérjék lebontása, felborul a só-víz háztartás egyensúlya, romlik az állóképesség, fizikai teljesítmény, hányinger, szédülés, ájulás, fejfájás, székrekedés, depresszió). Arról nem is beszélve, hogy biztosan nem fogod sokáig bírni. A szénhidrát tehát nem az ellenséged, de válogasd meg őket! 😉

Ha érdekelnek Lilla további életmód-tanácsai, kövesd őt Instagramon, nálunk pedig válaszd ezt az összeállítást: barna rizs, csirke, zöldségmix, bambuszrügy, teriyaki szósz, koriander!

ez is érdekelhet