Azt már első körben leszögezhetjük, hogy mit sem ér az a cél, amelynek elérése során nem érezzük jól magunkat. Így érdemesebb (jó kedvünk és motivációnk fenntartása érdekében) járhatóvá tennünk azt az utat, mely célunkhoz elvezet: életmódváltás esetén ahelyett, hogy mindjárt a “méy vízbe” vetnénk magunkat, kísérletezzünk előbb saját, kedvenc ételeinken, fogásainkon, próbáljuk meg őket más alapanyagokkal, egészségesebb alternatívákkal elkészíteni, megreformálni. Amikor megbizonyosodtunk róla, hogy például egy rizs-, vagy kókusztejszín is lehet ugyanolyan finom, vagy egy zöldséges penne is olyan laktató mint egy pizza vagy egy sültkrumpli, akkor már bizonyára szívesebben evezünk számunkra ismeretlen vizekre is, és kísérletezünk új, szokatlan alapanyagokkal és ízekkel!

Bár olykor kifejezetten nehéz, mégis az életmódváltásunk legelején megszerzett tudást és tudatosságot felhasználva igyekezzünk következetesek maradni, hiszen ez a fajta rutin fog minket átlendíteni a fel-felbukkanó nehézségeken, és az úton tartani kitűzött célunk felé. Úgy tartja a mondás, hogy 21 nap szükséges ahhoz, hogy egy új szokásból rutin váljon, de ne csüggedj, ha ezt esetleg kevésnek érzed, hiszen az évek és évtizedek alatt berögzült régi rutint nem mindig lehet egyik napról a másikra levetkőzni és kevesebb, mint egy hónap alatt megváltoztatni.

Image
Végül, de nem utolsó sorban érdemes pár szót ejteni a helyes célkitűzésről. Ahelyett, hogy bármi áron az egyetlen nagy cél után sóvárgunk, majd ahogy a lelkesedésünk alábbhagy, lemondunk róla; érdemes sok apró célt kitűzni magunk elé, hiszen így jó eséllyel bekerülünk a cél-motiváció-siker-cél-motiváció-siker jótékony mókuskerekébe, amiből nincs kiszállás! A sok apró cél kitűzése és elérése sok apró sikerélményt eredményez, ami újabb lendületet ad arra, hogy újabbakat és újabbakat tűzzünk ki, illetve a már “megszerzett” pozitív eredményeket fenn akarjuk tartani, legyen szó megnövekedett energiaszintről, jó közérzetről, vagy akár kisimult arcbőrről.

Összegzésképpen tehát elmondhatjuk, hogy motivációnk fenntartása érdekében fontos a következetesség, hiszen ennek köszönhetően tudjuk az új szokásokat rutinként beépíteni mindennapjainkba; illetve nem kell egyből drasztikus változásokat elérnünk és lehetetlen célokat kitűznünk magunk elé. Fokozatossággal, a sok kis cél kitűzése és elérése által sokkal inkább valószínű, hogy a kijelölt úton maradunk!

ez is érdekelhet