Azonban egy dologról hajlamosak vagyunk megfeledkezni: Az emberi szervezet egy olyan csodálatosan kitalált és megalkotott entitás, mely mindenféle hashajtó teakeverékek és detox csodaszerek nélkül, nap mint nap képes elvégezni a nagytakarítást és az öntisztítást: a bőr, az emésztőrendszer, a vesék, a tüdő és a máj segítségével. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ölbe tett kézzel várakozzunk, míg az említett szervek elvégzik helyettünk a piszkos munkát. Sajnos a stresszes, nagyvárosi életmód, a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő minőségű alvás mind-mind megnehezítik a méregtelenítő folyamatokat, így a káros anyagokat szervezetünk a zsírsejtjeinkbe küldi, ezen viszont pár napos gyümölcs- és zöldséglé kúrák nem segítenek.

Mit tehetünk tehát szervezetünk optimális működése és a napi méregtelenítő folyamatok elősegítése érdekében?

1. Első és legfontosabb, hogy ne csak pár napos, kúraszerű megoldásokban gondolkodjunk, hanem sajátítsuk el és építsük be mindennapjainkba a helyes táplálkozás alapjait.

2. Minimalizáljuk, vagy teljesen hagyjuk el káros szokásainkat, így a dohányzást, és a mértéktelen alkoholfogyasztást.

3. Kerüljük az ízfokozókkal, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal készült félkész és készételek fogyasztását.

4. Gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék- és zöldségbevitelről: például nagyon jó kombináció az uborkás víz, mely frissítő íze mellett tele van olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, melyek elősegítik a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.

5. Iktassunk be napi 30-40 perc közepes intenzitású testedzést, mely számos jótékony hatása mellett fokozza az izzadást, ezáltal pedig a bőr méregtelenítő folyamatait.

Amennyiben úgy érezzük, hogy májunk extra segítségre szorulna, vigyünk be többet a szulforafán nevű vegyületből, amely a keresztesvirágú növényekben, így például a brokkoliban, karfiolban, káposztafélékben található meg, illetve alkalmazzunk kúraszerűen máriatövismag olajat.

Végezetül fontos megemlíteni, hogy különbséget kell tennünk a divatos léböjtkúrák és a tényleges időszakos böjtölés között, hiszen az utóbbinak, igazoltan pozitív hatása van sejtjeink és emésztőrendszerünk regenerációjára.

Összegzésképpen tehát ahelyett, hogy csoda(mód)szerekkel próbálnánk magunkat abba a hitbe ringatni, hogy mindent megtettünk szervezetünk egészsége érdekében, érdemes inkább tudatossággal felépíteni étrendünket és napi rutinunkat: fektessünk nagyobb hangsúlyt a megfelelő folyadék- és zöldségbevitelre kerüljük a feldolgozott, tartósított élelmiszerek fogyasztását, és iktassunk be a rendszeres sportolást a mindennapjainkba!

ez is érdekelhet